Werktuigbouwkunde & Metaalbewerking opleidingen

Met Werktuigbouwkunde geef je vorm aan producten of machines van de toekomst. Engineering staat nooit stil. Je vak en jezelf blijven dan ook altijd in ontwikkeling. Als werktuigbouwkundig engineer ontwerp je producten, machineonderdelen of gereedschappen, of je legt apparaten, machines of productieprocessen jouw wil op. Denk aan scheerapparaten, magnetrons, landbouwmachines, radarsystemen, machinebouw- of staalconstructies, en ga zo maar door. Jij bepaalt hun functie en zorgt ervoor dat ze op de goede manier werken of dat het maakproces zo optimaal mogelijk uitgevoerd wordt. Je kiest dan voor het engineeren of de werkvoorbereiding van machines en installaties, eventueel geïntegreerd met robotsystemen. Het gebruik maken van moderne ontwerp (CAD) en fabricagetechnieken (CNC) zijn een belangrijk onderdeel van deze opleiding.

Een andere mogelijkheid is dat je kiest voor de richting Precisietechniek. Na het tweede leerjaar kies je dan voor het maken van prototypes (instrumentmaker) of wordt je expert in de verspaningstechnologie. Je werkt dan met computergestuurde (CNC) machines, eventueel gecombineerd met robotsystemen. Ook maken moderne ontwerp (CAD) en fabricagetechnieken (CNC) deel uit van deze opleiding.

Ook kun je je in de richting Metaal specialiseren in de Constructie en Plaatwerk technologie. Lassen maakt onderdeel uit van deze opleidingen waarbij in de niveaus 3 en 4 ook het robotlassen aan de orde komt. Met jouw bijdrage zorg je voor vooruitgang en ontwikkeling in het bedenken en maken van systemen maar ook in het onderhoud daarvan.

Welke werktuigbouwkunde opleiding pas het beste bij jou?