Groot tekort aan installateurs, verspaners en constructiewerkers

HENGELO/RIJSSEN – Er is een groot tekort aan installateurs, verspaners en constructiewerkers. “Bedrijven uit deze branches staan met smart te wachten op vakkrachten; jongens en meiden”, benadrukt praktijkdocent Judith Schasfoort-Postel.
Schasfoort is de enige vrouwelijke docent op de praktijkopleiding bij de afdeling Constructiewerker/Plaatwerker/Lasser bij SMEOT. “Mijn vader was thuis altijd al met metaal bezig. Ik vond het prachtig om hem te helpen. Metaalwerker leek mij een mooi beroep en hoewel er geen andere meiden in de opleiding waren, besloot ik toch om metaal te kiezen op het VMBO.” Aansluitend deed ze de opleiding bij de SMEOT, de lerarenopleiding Mechanische Techniek en de opleiding Werktuigbouwkunde. Inmiddels geeft ze al acht jaar met veel plezier praktijkonderwijs bij SMEOT. “Tijdens de opleiding Constructie leer je lassen, boren, werken met een profiel- en platenwals en nog veel meer. In de praktijk wordt dit toegepast bijvoorbeeld in de productie van verpakkingsmachines, zuivelinstallaties, bierbrouwerijen, maar ook meubilair en revalidatie-apparatuur.”
De opleiding gaat met de tijd mee. Er wordt eveneens gewerkt met technieken als het CNC laser snijden, CNC buigen, CNC kanten en het Robotlassen. Schasfoort: “Elke dag is anders. Je werkt met studenten die een vak willen leren, waarmee ze in de toekomst aan de slag willen. Hoe mooi is het om te zien dat studenten hier steeds beter en zelfstandiger worden in de loop van de opleiding. Na afloop van de opleiding zijn het vakmannen en vrouwen die met hun handen een mooi product kunnen maken.”
Roy Landeweer (19) volgt bij REMO in Rijssen de driejarige opleiding Installatietechniek. De opleiding kan in eigen tempo gedaan worden en Roy loopt inmiddels aardig voor op het lesschema. Vanaf het eerste studie jaar werkt hij drie dagen in de week bij Van Losser Installaties. “De aanleg van gas, riool, installatie van ventilatie bij vooral nieuwe woningen. We doen alle werkzaamheden: van het aanleggen van de buizen tot het plaatsen van cv-ketels.” Het werkt ligt hem en hij weet zeker dat hij, afgestudeerd, een baan heeft.” Roy vindt het een gave opleiding: “Je kunt leren en werken combineren. En je verdient al tijdens je opleiding!”
Teun Olthuis (19) heeft de driejarige opleiding voor Verspanen bij STODT in januari van dit jaar afgerond. Tijdens zijn opleiding werkte hij vier dagen bij PM Aerotec in Hengelo en ging een dag in de week naar school. In september gaat hij verder met de tweejarige opleiding niveau 4 voor verspaningstechnoloog. Hij wil programmeur worden. “CAD/CAM-gestuurd producten leren programmeren. En dan zelf een programma maken voor een product en zelf dat product produceren. Gaaf! En ook in de verspaning is genoeg werk te vinden.”
Tien vrouwelijke studenten telt de afdeling Constructie, Mechatronica en Verspaning momenteel.
Docent Schasfoort: “Ik hoop dat meer meiden de stap naar de techniek zullen maken. Het is een leuk beroep, je leert zelfstandig dingen te maken en er is voldoende werk in te vinden. Een klas vol jongens is misschien even wennen, maar niet minder gezellig!”