Uitstekend toekomstperspectief: opleiding in de Precisietechniek

‘Het is nieuw, het is intensief, maar ik word er blij van’

TWENTE – ROC van Twente startte dit schooljaar een compleet nieuwe opleiding, uniek in het oosten van het land: Precisietechniek. De opleiding wordt gegeven in de Gieterij in Hengelo. Een van de negen studenten is de 17-jarige Gijs van der Vliet. Volgens moeder Coline van der Kamp een studierichting die perfect aansluit bij de interesse van haar zoon.

“Gijs zat op het VMBO T in Enschede en wilde röntgenlaborant worden, een hbo-studie. Het hoofd van de afdeling Radiologie vertelde hem dat hij als vooropleiding een technische studie moest gaan doen. Met daarin de exacte vakken.”

Met zijn ouders zocht Gijs naar een technische studie, waarbij hij na vier jaar toch iets kon vinden wat hij leuk vond om te doen, stel dat hij niet door wil studeren. Gijs wilde eerst mechatronica gaan studeren. Coline: “Op de open dag bij het ROC hoorden we van de opleiding Precisietechniek, nieuw in Twente. Die sloot heel mooi aan bij wat Gijs wilde.” Zelf maakt het haar niet zoveel uit waar haar zoon voor kiest: “Als hij er maar gelukkig van wordt.”

De opleiding Precisietechniek kent twee specialisatie: Researchinstrumentmaker en Verspaningstechnoloog. De opleiding duurt vier jaar. “De eerste twee jaar heb je elke week drie dagen theorie en twee dagen praktijk op school. Vanaf het derde jaar specialiseer je je als researchinstrumentenmaker of verspaningstechnoloog.”

Gijs van Vliet studeert Precisietechniek bij het ROC van Twente in Hengelo. Volgens moeder Coline van der Kamp een studierichting die perfect aansluit bij zijn interesse.

Als researchinstrumentenmaker vervaardig je de onderdelen en bouw je voor allerlei apparaten die gebruikt worden in laboratoria of hightechbedrijven. Je hebt dus kennis van diverse productiemethoden en kunt prototypes bouwen. In een laboratorium is iets nieuws bedacht en aan jou wordt dan gevraagd of je dat kunt maken. Een instrumentenmaker denkt ter plekke mee in het innovatieve proces en zet daarbij zijn creativiteit en oplossingsgerichtheid in. Als verspaningstechnoloog programmeer en bedien je de CNC-machines. Het praktische gedeelte van de opleiding wordt op CNC-machines en applicaties van STODT uitgevoerd. Je maakt bijvoorbeeld onderdelen voor de automobielindustrie of speciale machines waarbij ook robots ingezet kunnen worden.

Teammanager Precisietechniek Frans Konst vertelt: “Met de opleiding Precisietechniek kies je voor een uitstekend toekomstperspectief. Er is nu al een tekort aan vaklieden op het gebied van CNC-verspaning in deze regio. En in verband met ontwikkelingen op het gebied van nieuwe technologieën neemt de vraag naar technici van dit niveau alleen maar toe.”

Gijs maakt inmiddels lange dagen. “Om half negen moet je op school zijn, om half vijf ben je vrij”, vertelt Gijs. ”En dan moet er huiswerk gemaakt worden.” Gijs vindt het nog steeds erg leuk met de nieuwe dingen die hij leert en de nieuwe uitdagingen die hij aangaat. Het mooist vindt hij de praktijkdagen. Die geven hem het gevoel dat hij weet hoe het werkt. ”Het is nieuw, het is intensief, maar ik word er blij van.”

Wie meer informatie wil over onder meer Precisietechniek kan terecht bij TechWise. Stuur een e-mail naar info@techwisetwente.nl, bel met 074-852 5610 of kijk op www.techwisetwente.nl