Ga jij ook aan de slag in de techniek? Er is werk genoeg

Tientallen opleidingen maken van studenten vakkanjers

TWENTE – Zeker zijn van een leuke opleiding met zicht op een uitdagende baan? TechWise Twente maakt de keuze tussen de vele beroepsopleidingen een stuk gemakkelijker. En over een baan vinden hoeven studenten zich weinig zorgen te maken, zeker als ze een keuze maken uit de krapteberoepen.
Opleidingsmogelijkheden zijn er genoeg. En de toekomst kan niet zonder jongeren.

Op de vraag wat krapteberoepen zijn, zegt directeur Bert Wessels van TechWise Twente: ”Dat zijn banen in de elektro- en installatietechniek, CNC-verspaning en in de constructie- en plaattechnologie waarvoor meer vraag is van het bedrijfsleven dan er aanbod is aan studenten. Over welke beroepen hebben we het dan? Denk aan een monteur elektrotechniek die bij u in de keuken de oven aansluit of een installateur die zonnepanelen op het dak plaatst.”

Op de vraag waarom jongeren moeten kiezen voor een opleiding in een technisch krapteberoep zegt Wessels: ”Het zijn fantastische beroepen. De leerlingen worden opgeleid tot banen waar werk in is met een goed toekomstperspectief. Voor de leerlingen geldt dat op verschillende niveaus een toekomst ligt vol uitdagingen en zekerheid. Door de enorme technologische ontwikkelingen zal de vraag naar nieuwe beroepen ook steeds groter worden.”

Robottechnologie en camerasystemen maken ook deel uit van deze vakopleidingen. Toen de computertechnologie zijn intrede deed in het bedrijfsleven is er veel veranderd in het machinepark en in de inhoud van vele functies. Dit gaat volgens Wessels in de toekomst nog veel meer veranderingen opleveren doordat internet een grote invloed gaat krijgen in allerlei nieuwe technologieën en de combinatie hiervan. ”Daardoor zullen er veel nieuwe beroepen ontstaan en wordt de opleiding hierop aangepast. Voor jongeren zijn er dan veel mogelijkheden in de techniek vanwege de steeds grotere vraag van het bedrijfsleven naar deze nieuwe beroepen. TechWise heeft als aanjager van het nieuwe onderwijs veel geïnvesteerd in opleidingen en apparatuur zoals de nieuwste robottechnologie. Daarvoor krijgt TechWise onder meer subsidie van de provincie, Duo en Regio Twente om nieuw onderwijs te ontwikkelen.”

Wat doet TechWise?

Wessels: ”TechWise zorgt dat aankomende studenten, MBO-scholen en technische bedrijven met elkaar in contact komen. We zijn opgericht omdat er vraag was naar één loket voor het nieuwe onderwijs. TechWise is een coöperatie met het ROC van Twente als spin in het web. Verder maken de vakscholen REMO, SMEOT en STODT er onderdeel van uit. Die opleidingen verzorgen van BBL 2- tot en met BOL 4-onderwijs in de mechatronica, werktuigbouwkunde, elektrotechniek en installatietechniek.”
In totaal bieden de aangesloten scholen 41 opleidingen aan. Daarvan mogen zich er liefst 29 topopleidingen noemen, zo blijkt uit de keuzegids MBO-2017 waar de onderwijsinspectie, studenten, docenten en het ministerie is gevraagd naar hun bevindingen. Nergens in Nederland zijn zoveel topopleidingen.

Kiezen doe je niet alleen

”Klopt”, zegt Wessels. ”We roepen niet alleen aankomende studenten op zich goed te oriënteren, juist ook moeders en vaders moeten zich goed laten voorlichten om samen met hun kind de juiste keuze te maken. We nodigen ze dan ook uit mee mee te gaan naar open dagen en de voorlichtingsavonden. Maar ook buiten deze momenten is iedereen van harte welkom.”

Wie meer informatie wil over wat TechWise kan betekenen, kan een e-mail sturen naar info@techwisetwente.nl, bellen met 074-852 5610 of kijken op de website van Techwise: www.techwisetwente.nl

Leerlingen van het VMBO krijgen uitleg bij een CNC-machine. Foto: Techniektalent.nu